Μην κάθεστε μπροστά απο ταύρο,πίσω απο μουλάρι δίπλα σε βλάκες...Είναι επικίνδυνο.!!!

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Ασκήσεις ψυχολογίας για την πρώτη έξοδο

Καθώς η αδημονία… χτυπάει κόκκινο λίγο πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, ο κυνηγός καλείται να διαχειριστεί το άγχος και την αγωνία ώστε να μην αποβούν μπούμερανγκ…
Όσα χρόνια και αν περάσουν, η πρώτη μέρα της νέας κυνηγετικής περιόδου συνεπάγεται άγχος, για το αν όλα όσα αφορούν την προετοιμασία της εξόδου πήγαν καλά, αγωνία, για το αν η επιλογή του καρτεριού θα είναι η σωστή, αν θα έχει πουλιά, αν θα περάσουν κοντά, αν θα ντουφεκάς καλά και, πολλά, ακόμη, αν.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία και έχουν άμεσο αντίκτυπο στις σκοπευτικές επιδόσεις. Εξ άλλου, όλοι γνωρίζουν, ότι οι πρώτες τουφεκιές είναι καθοριστικές.

Αν πάνε καλά, όλα θα κυλήσουν ομαλά.
Αν δεν πάνε καλά, τότε φταίνε τα πάντα, κι εκεί είναι που αρχίζει η ιστορία με τους πολλούς… δράκους. Πρώτος και… καλύτερος «δράκος», αυτός της επιλογής των φυσιγγίων. Και ακολουθούν τα τσοκ.
Κάθε άλλο παρά παράξενο είναι το γεγονός, ότι, πάντα, οι… δράκοι εμφανίζονται μετά από κάποιες αποτυχημένες βολές. Όταν τα σκάγια βρίσκουν στόχο, τότε και το όπλο είναι καλό, και τα φυσίγγια, και τα ρούχα, και τα παπούτσια, και ο βοσκός που πέρασε και είπε καλημέρα…
Σε διαφορετική περίπτωση το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον σου.
Για να μειωθούν οι ατυχείς συγκυρίες την πρώτη μέρα, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, καλό θα είναι ο κυνηγός να έχει προπονηθεί, προηγουμένως. Μερικές χαλαρές επωμίσεις θα τον γεμίσουν αυτοπεποίθηση αφού θα διαπιστώσει ότι θυμάται να επωμίζει σωστά. Αλλά, και κάποιες ατέλειες αν διαπιστωθούν, υπάρχει ο χρόνος για να τις βελτιώσει.
Βεβαίως, δεν χρειάζονται υπερβολές και δεν πρέπει να πιαστούν τα χέρια από τις πολλές και συνεχόμενες επωμίσεις. Άλλωστε, η όλη διαδικασία έρχεται να λειτουργήσει περισσότερο σαν υπενθύμιση, επιβεβαίωση και τόνωση της ψυχολογίας.
Η επόμενη, αδιαπραγμάτευτη παραδοχή, αφορά στα φυσίγγια. Αφού τα αγόρασες, είναι καλά, κι αυτό πρέπει να το πιστέψεις. Αν έχεις, έστω και την παραμικρή αμφιβολία, είναι καλύτερα να τα αφήσεις και ν’ αγοράσεις άλλα.
Έχει παρατηρηθεί ότι ο κυνηγός που έχει αμφιβολίες γύρω από την αποτελεσματικότητα και τα βλητικά χαρακτηριστικά των φυσιγγίων που αγόρασε, ακόμη και στην περίπτωση που αυτά είναι άριστα, θα έχει πρόβλημα στις τουφεκιές. Και θα «χρεώνει» στα φυσίγγια, το ότι τα σκάγια δεν βρίσκουν το θήραμα.
Αυτός που οδηγεί τα σκάγια στον στόχο είναι ο κυνηγός και, δεν είναι σωστό να επιλέξει τσοκ με κριτήριο το ότι όλες οι τουφεκιές θα είναι μακρινές.
Από τη στιγμή, όμως, που θα το κάνει, θα έχει αποτυχία στις μεσαίες και κοντινές αποστάσεις. Αν το όπλο είναι καραμπίνα, το τριάρι τσοκ είναι η καλύτερη επιλογή για το κυνήγι του τρυγονιού. Αν είναι δίκαννο ο συνδυασμός 4-2 είναι ο καλύτερος.
Κοιμήσου νωρίς και φάε λίγο. Το πρωί κάνε και μερικές ασκήσεις στο καρτέρι για να τονωθούν οι μύες. Μην έχεις πολλά και διαφορετικά φυσίγγια μαζί σου γιατί αν κάτι δεν πάει καλά θα αρχίσεις τις αλλαγές με αποτέλεσμα να χάσεις την… μπάλα.
Όταν φτάσεις στο καρτέρι και ταχτοποιήσεις τα πράγματα, φρόντισε να έχεις λίγο χρόνο πριν ξεκινήσει το μπάσιμο των τρυγονιών. Κλείσε τα μάτια σου και προσπάθησε να ηρεμήσεις. Σκέψου τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις και βγάλε από το μυαλό σου τις αρνητικές σκέψεις.
Όλα θα πάνε καλά.
Χαλάρωσε όσο μπορείς. Η βολή με λειόκαννο όπλο εμπεριέχει, σε μεγάλο βαθμό, και τον ψυχολογικό παράγοντα.
Όσο πιο καθαρό είναι το μυαλό από σκέψεις και προβλήματα, τόσο πιο καλά θα πάνε τα πράγματα.
Ότι επιλογές έκανες σε όπλο, τσοκ, φυσίγγια, από τη στιγμή που βρίσκεσαι στον κυνηγότοπο, αυτές είναι, και δεν αλλάζουν. Μην γελαστείς, βλέποντας τα πρώτα τρυγόνια να σου περνούν μακριά, και μπεις σε διαδικασία να αμφιβάλεις για το τσοκ και τα φυσίγγια που επέλεξες. Μην αρχίσεις τις αλλαγές γιατί την πάτησες. Να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις και να μην λειτουργείς σπασμωδικά.
Όσο πιο ήρεμος είσαι τόσο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα. Μην αρχίσεις να τρέχεις δεξιά – αριστερά γιατί από εκεί πέρασαν τα πουλιά. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, πως σε μία τέτοια περίπτωση, μετά από λίγο θα βλαστημάς γιατί δεν έμεινες στο καρτέρι σου, καθώς τα τρυγόνια θα περνούν πάνω από αυτό.
Ο ήλιος … σύμμαχος στις τουφεκιές
Αν έχεις τον ήλιο μπροστά σου μπορεί να είναι ενοχλητικό στα μάτια, αλλά, τουλάχιστον, μπορείς να τον αξιοποιήσεις σαν σταθερό σημείο για να τουφεκάς. Άσε τα πουλιά να μπουν στον ήλιο και ρίξε πάνω σε αυτόν ακόμα και με τα δύο μάτια κλειστά.
Μην αφήνεις τα πουλιά να σε «καβαλήσουν» γιατί οι τουφεκιές είναι πολύ πιο δύσκολες. Η στάση του σώματος δεν θα είναι σωστή αλλά και οι κινήσεις περιορισμένες.
Μην φοράς ρούχα που σου περιορίζουν τις κινήσεις. Γυαλιά και καπέλο είναι άκρως απαραίτητα αξεσουάρ. Αν κάθεσαι σε καρτέρι, βγάλε το γιλέκο για να μην έχεις φορτίο αλλά και για να μπορείς να τουφεκάς πιο άνετα. Φρόντισε τα φυσίγγια να είναι σε σημείο που μπορείς να τα πιάσεις εύκολα για να ξαναγεμίσεις εύκολα και γρήγορα το όπλο.
Βάζε καλό σημάδι εκεί που έχουν πέσει τα πουλιά ώστε να μπορείς να τα βρεις εύκολα.
Μην αφήνεις πολλά πουλιά κάτω, με την λογική να τα μαζέψεις αργότερα γιατί δεν θα θυμάσαι που έχουν πέσει.
Μην τουφεκάς τα πουλιά όπου τα βλέπεις. Κάποια τα τραυματίζεις άσκοπα, αλλά χαλάς και το κυνήγι όσων είναι κοντά σου.
Επειδή τα πουλιά πετούν σε κοπάδια αυτό δεν σημαίνει ότι αν ρίξεις μέσα στο κοπάδι όλο και κάποιο θα πέσει. Διάλεξε ένα από το κοπάδι και ρίξε σε αυτό. Αν σημαδεύεις το πρώτο και πέσει το τελευταίο κάτι δεν κάνεις καλά.
Αν διαπιστώσεις ότι συμβαίνει αυτό μην το αφήσεις να περάσει έτσι απλά. Στα μονά πουλιά δεν πρόκειται να σταυρώσεις τουφεκιά.
Η πιο πιθανή αιτία του να συμβεί αυτό είναι ότι κάτι δεν κάνεις καλά με την προσκόπευση ή ότι σταματάς την κίνηση του όπλου όταν πατάς την σκανδάλη.
Πηγή:Ασκήσεις ψυχολογίας για την πρώτη έξοδο

Δεν υπάρχουν σχόλια: