Μην κάθεστε μπροστά απο ταύρο,πίσω απο μουλάρι δίπλα σε βλάκες...Είναι επικίνδυνο.!!!

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Ψευτοπαλληκαράδες, κατσαρολάκηδες και σκυλέμποροι

Aυτό που δεν έχει κάνει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες το κάνει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λάρισας. Καταγγέλλει δημόσια τους επιδειξίες του Facebook και παράλληλα προτρέπει τους κυνηγούς να μην κάνουν επίδειξη των θηραμάτων που καρπούνται διότι κάνουν μεγάλο κακο στην κυνηγετική οικογένεια και την κυνηγετική δραστηριότητα. Μαλιστα δεν διστάζει να κατονομάσει τα συμφέροντα των σκυλεμπόρων και των εκπαιδευτών που μέσα από την επίδειξη προσδοκούν σε οικονομικά οφέλη. Αυτό που όμως διέφυγε της προσοχής της διοίκησης των Λαρισαίων κυνηγών είναι ότι εσχάτως, στην επίδειξη υπεραρίθμων νεκρών θηραμάτων, αρέσκονται και ορισμένοι κατασκευαστές φυσιγγίων. Κάτι  που τείνει να γίνει η νέα πρακτική διαφήμισης και πρόκλησης στο facebook.  Διαβάστε την ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Λάρισας και …διαδώστε την Ν.Φ.
 Μετά από τις πολλές καταγγελίες που δέχεται ο σύλλογος μας σε καθημερινή βάση για «συναδέλφους» που αναρτούν στο facebook φωτογραφίες με σκοτωμένα θηράματα έχουμε την θεσμική υποχρέωση να σας καταθέσουμε υπεύθυνα την θέση του συλλόγου μας πάνω σε αυτό το θέμα.
Όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, μερικοί «κυνηγοί», αναρτούν στο facebook φωτογραφίες με μεγάλο αριθμό φονευθέντων θηραμάτων (μπεκάτσες, πέρδικες, αγριογούρουνα) και δίπλα τους αυτοί κοκορεύονται για το κατόρθωμά τους.
Το κάνουν αυτό γιατί:
• Είναι εγωιστές και θέλουν να επιδείξουν κυνηγετική αξιοσύνη, ενώ στην πραγματικότητα ΔΕΝ είναι καλοί κυνηγοί.
• Πιστεύουν ότι έτσι θα προβληθούν και θα καταξιωθούν στα μάτια των άλλων κυνηγών.
• Για να κάνουν αφελώς «πλάκα» και να κάνουν κάποιους φίλους τους κυνηγούς να ζηλέψουν. 
• Για να επιδείξουν (ψευτο)ανδρισμό και (ψευτο)παλληκαριά.
• Για να διαφημίσουν τα σκυλιά τους, με απώτερο σκοπό την αύξηση της τιμής πώλησή τους.
• Για να αναλάβουν την εκπαίδευση σκυλιών άλλων κυνηγών επί αμοιβή.
Η πράξη τους αυτή έχει πολλαπλά και σύνθετα αποτελέσματα τα οποία οι συγκεκριμένοι «κυνηγοί» μέσα στην άγνοια ή την αφέλειά τους τα αγνοούν ή από περισσή θρασύτητα τα παραβλέπουν. 
Οι συνέπειες οι οποίες προκύπτουν από τις ενέργειες αυτές είναι οι εξής:
• Αμαυρώνουν την οικογένεια των πραγματικών κυνηγών στα μάτια όλων των υπολοίπων πολιτών, εχθρών και φίλων. Οι πραγματικοί κυνηγοί διαθέτουν οικολογική και κυνηγετική συνείδηση. Δεν είναι «κατσαρολάκηδες» αλλά αθλητές. 
• Προβάλλουν την εικόνα του «δολοφόνου» κυνηγού.
• Δίνουν επιχειρήματα στους καλοθελητές και τους εχθρούς του κυνηγίου.
• Προβάλουν μία ψεύτικη εικόνα για την κυνηγετική οικογένεια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με απρόβλεπτες συνέπειες (πχ να οργανωθεί ομαδικός κυνηγετικός τουρισμός από πλούσιους γείτονες (πχ Ιταλούς) κυνηγούς, να παρέμβει και να καταγγείλει την χώρα μας στη Ευρωπαϊκή Ένωση, μία διεθνής οικολογική οργάνωση, με ότι αυτό συνεπάγεται (πχ περιορισμός των ημερών κυνηγίου, των πουλιών θήρευσης, κλπ). 
• Προσβάλουν στο σύνολό τους τις αξίες και την κουλτούρα του πραγματικού κυνηγιού.
• Παραπλανούν τους αφελείς φίλους τους και ομοίους τους «κυνηγούς», γιατί τους δίνουν ψεύτικες πληροφορίες, με το να εκθέτουν μεγάλο αριθμό θηραμάτων. Τις περισσότερες φορές τα εκθέματα των φωτογραφιών είναι πολλών ημερών και παράνομα φονευθέντα (καρτέρι, νύχτα, κλπ). Επίσης προέρχονται από ομάδα «κυνηγών» και παρουσιάζονται ως κάρπωση ενός «κυνηγού». 
• Παραβιάζουν (σε βαθμό πλημμελήματος), τον νόμο περί θήρας και συγκεκριμένα τον νόμο 86/69, άρθρο 25, τον νόμο 177/75, και την κοινή υπουργική απόφαση 414985/85, η οποία εκτός των άλλων αναφέρει «.. Απαγορεύεται η έκθεσις εις κοινήν θέαν συλληφθέντων θηραμάτων… Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση ενός έτους ή με πρόστιμο ή και τα δύο». Επειδή το αδίκημα είναι διαρκές ο αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί ίσως αυτεπάγγελτα να ασκήσει δίωξη, με την διαδικασία του αυτόφωρου, εναντίον αυτών που αναρτούν τις επαίσχυντες αυτές φωτογραφίες.
Θα πρέπει λοιπόν οι «συνάδελφοι» που αναρτούν σε κοινή θέα, φωτογραφίες τέτοιου περιεχομένου, να κατανοήσουν την ζημιά που προκαλούν στην κυνηγετική οικογένεια καθώς επίσης και τον κίνδυνο που οι ίδιοι προσωπικά ίσως διατρέχουν (επιβολή μηνύσεων, χλευασμός και αρνητικά σχόλια από τους συναδέλφους, κλπ).
Τους παρακαλούμε πολύ να προβούν άμεσα στο «κατέβασμα» αυτών των φωτογραφιών γιατί δεν τους τιμούν.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους που διαθέτουν κυνηγετική κουλτούρα και αθλητική και περιβαλλοντική συνείδηση να καταγγέλλουν και να χλευάζουν (ως κατσαρολάδες) τους παραπάνω ασυνείδητους συναδέλφους με στόχο την πλήρη απομόνωσή τους.

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ

Οι βασικές αρχές που πρέπει να υιοθετήσει ο σύγχρονος και ευαισθητοποιημένος κυνηγός θα πρέπει να είναι οι εξής:
• Ο κυνηγός θα πρέπει να διακρίνεται για την κυνηγετική κουλτούρα και την περιβαλλοντική συνείδηση του. 
• Δεν πάμε κυνήγι αποκλειστικά για να σκοτώσουμε το θήραμα και να το φάμε, δεν είμαστε «κατσαρολάκηδες». Ασκούμε την δραστηριότητα του κυνηγίου πρωτίστως για την επαφή με την φύση και δευτερευόντως για την κάρπωση.
• Θα πρέπει στην δραστηριότητα του κυνηγίου να σεβόμαστε τον εαυτό μας, το θήραμα και το περιβάλλον. 
• Να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες ασφάλειας , γιατί η ζωή μας και η ζωή των άλλων είναι το πολυτιμότερο αγαθό.
• Θα πρέπει να προστατεύουμε το θήραμα, όταν βρίσκεται σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, π.χ χιονόπτωση, παγετός. Δεν είναι μαγκιά να σκοτώσουμε πολλά πουλιά όταν τα βρίσκουμε σε δυσχερή θέση πχ καταπονημένα από την μετακίνηση τους. Αυτό είναι δολοφονία.
• Η προστασία του περιβάλλοντος είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Καταγγέλλουμε κάθε παράνομη ενέργεια που πέφτει στην αντίληψή μας (πχ, παράνομες λαθροϋλοτομίες, παράνομες εκχερσώσεις, κλπ). 
• Θα πρέπει να γνωρίζουμε και να τηρούμε το νόμο περί θήρας (πχ ποια είναι τα θηρεύσιμα είδη, τα οποία και θα πρέπει να αναγνωρίζουμε, ποιος είναι ο αριθμός των επιτρεπόμενων φονευθέντων θηραμάτων, να τηρούμε την απαγόρευση του κυνηγίου στο καρτέρι, να γνωρίζουμε τις ημερομηνίες και ώρες κυνηγίου, κλπ). Έτσι θα υπάρχει πάντα θήραμα για να θηρεύουμε (αειφόρος κάρπωση). 
• Θα πρέπει να είμαστε σεμνοί και ταπεινοί και να μην κοκορευόμαστε πόσα θηράματα θηρεύσαμε , επιδεικνύοντας σε κοινή θέα στο facebook ή στο αυτοκίνητό μας (πράγμα που απαγορεύεται άλλωστε από τον νόμο περί θήρας). 
Αν δεν τηρούμε όλα τα παραπάνω τότε δίνουμε ισχυρά όπλα στους αντιπάλους μας να μας πολεμήσουν. Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας και ότι πάθουμε θα το πάθουμε από το κεφάλι μας.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πηγή:kynoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: