Μην κάθεστε μπροστά απο ταύρο,πίσω απο μουλάρι δίπλα σε βλάκες...Είναι επικίνδυνο.!!!

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Εξολοθρεύουν τις πάπιες της Κερκίνης


Οι αδίστακτοί λαθροκυνηγοί εισβάλλουν μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και εκτελούν τα απειλούμενα πτηνά προκειμένου να τα διοχετεύσουν στη μαύρη αγορά και σε εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.

Την άκρη του νήματος για την ύπαρξη αυτών των κυκλωμάτων αποκάλυψε η πρόσφατη σύλληψη δύο νεαρών λαθροκυνηγών στη λίμνη Κερκίνη από μεικτό κλιμάκιο του Δασαρχείου Σιδηροκάστρου Σερρών και της Ορνιθολογικής Εταιρείας, την ώρα που κυνηγούσαν στο καταφύγιο άγριας ζωής, που προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar.

Οι κυνηγοί, επιβιβασμένοι σε μία μηχανή, με κουκούλες και κρατώντας προτεταμένα τα κυνηγετικά τους όπλα, αλώνιζαν την περιοχή. Στη σέλα της μηχανής τους, οι Αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν τρεις νεκρές πρασινοκέφαλες πάπιες. Αμέσως σήμανε συναγερμός, αφού στην περιοχή διαχειμάζει ο τελευταίος πληθυσμός νανόχηνας στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για ένα καλά στημένο κύκλωμα, το οποίο εκτελεί τις άγριες πάπιες και τις διοχετεύει στη μαύρη αγορά», τονίζει ο ακτιβιστής Νίκος Ασλάνογλου από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας, που γνωρίζει πολύ καλά τους υδροβιότοπους ολόκληρης της βορείου Ελλάδος.

«Οι λαθροθήρες εκτελούν απειλούμενα πτηνά και διοχετεύουν το κρέας σε επιλεγμένες ταβέρνες της Θεσσαλονίκης». Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί στις Σέρρες, στη Βέροια και, γενικά, σε όλους του υδροβιότοπους της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικά στον Αλιάκμονα η οικολογική ομάδα έχει εντοπίσει πολλές φορές βάρκες φορτωμένες ακόμη και με 30 - 40 πάπιες, που, σύμφωνα με τα μέλη της οργάνωσης, προορίζονταν για εμπόριο.

«Επικερδής επιχείρηση»

«Το κυνήγι της πάπιας αποτελεί μια ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση», τονίζει ο έμπειρος δασοφύλακας Ανανίας Χατζησάββας, και προσθέτει: «Η τιμή της άγριας πρασινοκέφαλης πάπιας στο παράνομο εμπόριο αγγίζει αυτή του φασιανού.

Μπορεί να φτάσει τα 50-60 ευρώ το κιλό. Εάν χτυπήσουν νανόχηνα, η τιμή εκτοξεύεται. Επομένως, αυτό το πανάκριβο έδεσμα απευθύνεται σε υψηλά βαλάντια».

Παρά τις προσπάθειες του δασαρχείου να φυλάξει τη λίμνη Κερκίνη, οι λαθροθήρες καταφέρνουν και διεισδύουν στο εθνικό πάρκο. «Το κρούσμα λαθροθηρίας στην Κερκίνη δεν είναι μεμονωμένο, αφού στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι η σύλληψη ενός λαθροθήρα αποδεικνύει ότι έχει κυνηγήσει πολλές φορές παράνομα, χωρίς να τον πάρει κανείς είδηση», παρατηρεί ο Ν. Ασλάνογλου.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία των δασικών υπηρεσιών, ένας από τους δύο λαθροθήρες που πιάστηκαν είναι υπότροπος και έχει ξανασυλληφθεί να κυνήγα παράνομα στην περιοχή.

«Για να προσεγγίσει κάποιος λαθροκυνηγός την περιοχή που θα κυνηγήσει πρέπει να ξέρει καλά τα κατατόπια και τις εξόδους διαφυγής, έτσι ώστε αν πάει κάτι στραβά να ξέρει από πού θα τη γλιτώσει», αναφέρει ο Αν. Χατζησάββας.

«Ειδικά για την περιοχή της λίμνης Κερκίνης την οποία γνωρίζω, ένας λαθροθήρας θα λάμβανε υπόψη του τη στάθμη των νερών, αφού το μέρος είναι βατό», τονίζει ο Ν. Ασλάνογλου, και συμπληρώνει: «Συνεπώς, πρέπει να ξέρει από πριν την ώρα που θα βγουν τα περίπολα από το δασαρχείο ή τη θηροφυλακή, ή τις κινήσεις οποιουδήποτε άλλου που θα μπορούσε να του χαλάσει τη δουλειά».

Παγίδες στις όχθες

«Παλιότερα άγνωστοι δόλωναν αγκίστρια στις όχθες της λίμνης και αλίευαν τις πάπιες που ζούσαν στον υγρότοπο. Συνεχώς έβρισκα τέτοιες παγίδες, τις οποίες ξήλωνα», τονίζει ο Γιάννης Ρέκλος, υπεύθυνος του παρατηρητηρίου πουλιών της Κερκίνης.

«Επαγρυπνούμε και ζητάμε και από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να συνδράμουν τις προσπάθειες του δασαρχείου για την οριστική πάταξη της λαθροθηρίας», αναφέρει ο αναπληρωτής δασάρχης Στυλιανός Γαϊδαρτζής, προσθέτοντας: «Αν και τα κρούσματα στην Κερκίνη έχουν μειωθεί, δεν έχουν εκλείψει.

Οσον αφορά τους δράστες, έχουμε καταθέσει ήδη μήνυση εναντίον τους. Διενεργείται προανάκριση από τις υπηρεσίες μας ώστε να σταλθεί ο φάκελος στον εισαγγελέα».

Η θρασύτητα των επίδοξων λαθροθηρών δεν γνωρίζει όρια, αφού δεκάδες είναι τα βίντεο που αναρτώνται στον ιστότοπο YouTube από το λαθραίο κυνήγι που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών. Ειδικά το κυνήγι της άγριας πάπιας αποτελεί μία από τις πιο βάρβαρες μεθόδους κυνηγιού.

Συνήθως γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Οι παράνομοι κυνηγοί στήνουν καρτέρι και μόλις περάσει ένας σμήνος πουλιών ρίχνουν στο ψαχνό αγνοώντας αν τουφεκίζουν κάποιο απειλούμενο είδος, όπως η νανόχηνα.

Η περιοχή των Σερρών έχει αντιμετωπίσει τα πιο ασύδοτα περιστατικά λαθροθηρίας. Μόλις πέρσι επίδοξος λαθροθήρας κυνηγούσε αγριογούρουνα με αυτοσχέδιο μυρδαλιοφόρο, ενώ άλλος λαθροθήρας δεν δίστασε να πυροβολήσει εναντίον ενός θηροφύλακα, που απλώς ζήτησε να ελέγξει τα χαρτιά του.

Η Κερκίνη αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία οικοσυστήματα πτηνών της χώρας, αφού έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πoυλιώv, όπως η φαλαρίδα, η πρασινοκέφαλη πάπια, η ασπρομέτωπη χήνα κ.ά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ορνιθολογικής, ολόκληρη η περιοχή αποτελεί βασικό βιότοπο της απειλούμενης νανόχηνας, η οποία μεταναστεύει στη χώρα μας από τις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου.

Αλλωστε, σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν απομείνει 20 με 30 ζευγάρια τα μισά, από τα οποία διαχειμάζουν στη χώρα μας και κυρίως στην Κερκίνη.

Πηγή:  real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: